Skip to content Skip to footer

Marián Polák z Hotela Jánošík: Dosiahli sme úroveň zahraničných hotelov

Konkurencia v oblasti ubytovania sa na Liptove skutočne rozrástla. Penzióny majú síce nižšie náklady, no z hľadiska komplexnosti služieb vyhrávajú stále hotely. Myslí si to riaditeľ hotela Jánošík Marián Polák. Tvrdí, že porovnávať naše hotely so zahraničnými nie je úplne správne, i keď kvalitou sme sa na ich úroveň už dostali.

Marian PolakČo ste po nástupe na post riaditeľa museli zmeniť najrýchlejšie?

Hotel Jánošík bol hotel s veľmi dlhou tradíciou a menom. Ľudia ho veľmi dobre poznali, mal však jednu nevýhodu a to, že od roku 1964 sa v ňom dlho nič nemenilo a nikto doňho neinvestoval. Potom, čo sme hotel zrekonštruovali som ako prvé musel zmeniť imidž hotela. Investovali sme do marketingu a do budovania povedomia a značky nového Hotela Jánošík.

Ako sa vám darí využiť atraktívnu lokalitu Liptova a meno hotela na pritiahnutie zákazníkov?

Hotel má vynikajúcu polohu. Liptov je jedným z najnavštevovanejších regiónov Slovenska. Stále sa tu budujú nové atrakcie pre turistov, takže si ľudia majú z čoho vybrať v zime aj v lete. Pre hotel je to obrovská výhoda. Náš hotel má výbornú pozíciu, pretože je v strede všetkých zaujímavých prírodných, kultúrnych, či športových atrakcií v okolí. Je v strede mesta Liptovský Mikuláš, takže má výbornú polohu nie len pre miestnych, ale aj pre tých, ktorí sa chcú zabaviť v meste. Po rekonštrukcii je hotel v tejto lokalite veľmi obľúbený a vyhľadávaný a svojou polohou má voči ostatným aj konkurenčnú výhodu.

_MG_5141_2_3

Aký trend na Liptove je v rámci regionálnej marketingovej spolupráce?

Na Liptove medzi sebou spolupracujeme a snažíme sa vytvárať výhodnejšie ponuky a akcie pre všetkých, ktorí Liptov navštívia. Máme tu napr. Liptov Region Bard, Popas Bard, ktoré zjednodušujú nákup lístkov na jednotlivé aktivity a tiež s možnosťou využitia zľavy. Máme tu aj oblastnú agentúru pre rozvoj cestovného ruchu, ktorej cieľom je porovnávanie a hodnotenie miestnych poskytovateľov ubytovacích a reštauračných zariadení a tým pádom aj zvyšovanie kvality poskytovaných služieb. Dobrá spolupráca je napríklad aj medzi požičovňami lyží, bicyklov a ubytovacími zariadeniami. Je tu však stále ešte dosť veľký priestor na vylepšenie celkovej spolupráce a na prepracovanejšiu víziu a koncept s dlhodobými cieľmi.

Aký je podľa vás stav ubytovacích zariadení na Liptove?

Ako vravíte, vznikajú nové prevádzky, hotely, penzióny sa rekonštruujú, vznikajú nové apartmánové domy. Ľudia si majú z čoho vybrať, myslím, že stav s ubytovacími zariadeniami na Liptove je dobrý, je tu široká ponuka, dobrá úroveň poskytovaných služieb, čím je samozrejme aj vyššia konkurencia.

Sú malé penzióny pre veľkokapacitné hotely konkurenciou, alebo sa len vzájomne dobre dopĺňajú?

Každé ubytovacie zariadenie je pre nás konkurenciou. Malé penzióny majú nižšie náklady, tým pádom vedia ponúknuť aj nižšie ceny za svoje služby, prípadne mať vyšší zisk, čo je pre penzióny výhodou. Je to však otázka cieľovej skupiny a potrieb cieľového zákazníka. Penzióny naopak nevedia poskytnúť to, čo hotel vo vyššom štandarde.

IMG_5922

Ako sa podľa vás začali hotely prispôsobovať požiadavkám zákazníkov?

Trendy badať hlavne v gastronómii, v preferovaní zdravého životného štýlu a vo využívaní moderných technológií. Dostupnosť wifi je dnes samozrejmosťou, zdravé jedlá, šaláty, čerstvé potraviny, kvalitné nápoje a jedlá, špičkové vybavenie konferenčných miestností, tieto sú v Jánošíku tiež samozrejmosťou. V rámci našej cukrárskej výroby sme sa začali orientovať na francúzsku patisseriu, máme vlastné makarónky a vyrábame zákusky aj podľa tradičných francúzskych receptov.

Zákazníkom sa rovnako prispôsobil aj samotný spôsob rezervácie ubytovania. Využitie priamych online rezervácií, bookingové portály a priestor na verejné vyjadrenie svojho názoru s poskytovanými službami, to sú v podstate ešte stále nové vylepšenia, ktoré vznikli pre spokojnosť zákazníkov. Medzi také najzaujímavejšie prispôsobenia sa požiadavkám klientov ja osobne badám ponuku vody v džbánoch. Je to tak jednoduchá vec, dokonca pre minerálky je lepšie, ak sú fľaše uzavreté, tento trend je však tak silný, že ľudia preferujú aj minerálne vody v džbánoch a je to úplne všade 🙂

_MG_5081_2_3

Je čoraz väčší dopyt po detských oddychových zónach a po zdravých jedlách?

Pravdepodobne je. Ak by som to bral z pohľadu nášho hotela, nie je to pre nás také kľúčové nakoľko sa neorientujeme vyslovene na rodiny s deťmi. Pre deti máme už od novootvorenia detský kútik, detské menu, detské ihrisko, rodinné balíky, či baby plávanie, takže v rámci tohto sme nezmenili našu ponuku služieb. V hoteli tiež od otvorenia dbáme na veľmi kvalitnú gastronómiu, takže tiež to pre nás nie je novinka. Je však možné, že iné zariadenia museli zmeniť svoju ponuku, prípadne sa rozhodli koncentrovať vyslovene na rodiny s deťmi a tomu prispôsobiť vybavenie hotela, jeho okolia a prispôsobili tomu aj svoju ponuku balíčkov.

Je podľa vás v dnešnej dobe čoraz ťažšie zaujať zákazníka?

Určite áno. Ľudia sú viac scestovaní, rozhľadení, vedia veľa o kvalitnej kuchyni, vínách, radi o tom diskutujú a porovnávajú svoje zážitky. Máme otvorené hranice, človek sa môže rozhodnúť tráviť svoj voľný čas kdekoľvek. Čo mňa osobne trochu zaráža je, keď zákazníci porovnávajú štandardy a kvalitu poskytovaných služieb so zahraničím, kde je úplne iná legislatíva, úplne iné odvody a iný trh a kúpyschopnosť obyvateľstva. Naše hotely majú určite čo ponúknuť a určite sa kvalitou vyrovnávajú aj zahraničným hotelom, aj keď veľa krát s oveľa nižším ziskom pri rovnakej cene, akú nájde zákazník v zahraničí.

Tim

Ako ste spokojný so svojím tímom? Podľa systému Staffino máte veľmi dobré hodnotenia.

Ja som so svojím tímom ľudí veľmi spokojný. Máme medzi sebou dobré vzťahy, budujeme si dôveru a navzájom komunikujeme. Máme pravidelné tréningy, školenia, porady. Spoločne tvoríme ponuku služieb hotela, sme otvorení voči potrebám našich ľudí a rovnako občas aj my vyžadujeme vysoké nasadenie. Naši ľudia sú pri práci prirodzení, nie sú vtieraví, vedia odhadnúť charakter zákazníka a majú prirodzený záujem hosťom vyhovieť, či pomôcť pri výbere alebo riešení nejakého problému, čím vzniká príjemný profesionálny vzťah medzi zákazníkom a klientom. Snažíme sa, aby bol náš personál dostatočne za svoju prácu ohodnotený a aby bola spokojnosť na oboch stranách. Suplujeme stredné školy, pretože všetkých ľudí musíme kompletne zaškoliť. Investujeme do našich ľudí, vzdelávame ich a dávame im možnosť profesionálneho rastu. Sme na našich ľudí hrdí a vždy nás teší, keď nás ocenia aj naši zákazníci, ale všeobecne môžem tvrdiť, že máme aj dobrých hostí, pretože sa s kritikou stretávame len zriedka.

Je niečo v čom vás hodnotenia utvrdili a v čom vás prekvapili?

Skutočná spätná väzba od zákazníka je pre nás vždy len motiváciou a spôsobom ako vylepšiť, či zmeniť poskytované služby. Zatiaľ nás naše hodnotenia utvrdzujú v tom, že máme naozaj dobrý tím, že medzi nami funguje dobrá komunikácia a spolupráca a to je pre nás dôležité. Neprekvapuje nás zatiaľ nič, ale každá kritika je dobrá, takže sme otvorení každému názoru, či návrhu na zlepšenie.

Polak a Polakova

Prechádzate si so zamestnancami tieto hodnotenia?

Každý náš zamestnanec je v systéme Staffino prihlásený. Vidí hodnotenia, komunikuje so zákazníkom. Neriešime tieto hodnotenia nejako oficiálne. V podstate to berieme s humorom a radi naše hviezdičky oceňujeme aj tak, že ich poklepeme po ramene, prípadne im povieme akí sú najlepší na svete. Ich to samozrejme poteší a vedia, že si to všímame aj my. Nie sme však ani my vtieraví. Ak je nejaký problém, tak sa vždy s našimi zamestnancami porozprávame, aby sme zistili, čo sa stalo a prečo. Robíme si medzi sebou srandu, kto je najlepší. Ja napríklad nemám ešte ani jedno hodnotenie :).

Máte porady, kde sa zaoberáte týmito hodnoteniami? Uvažovali ste aj nad finančným ohodnotením za pochvaly?

Zatiaľ nie. Staffino nie je zase jediný smerodajný zdroj, ktorý udáva kvalitu a štandard služieb. Ak sú zákazníci spokojní, radi našich ľudí ocenia aj priamo a to je myslím najlepšia motivácia pre mladých ľudí. Komunikujeme medzi sebou prirodzene, zamestnanci si sami sledujú svoje hodnotenia, takže k tomu porady zatiaľ nepotrebujeme.

Riešite so svojimi zamestnancami aj problémy, ak áno aké?

Snažíme sa o dobrú psychickú pohodu našich ľudí a tým pádom aj o dobré pracovné prostredie. Záleží nám na tom, aby boli spokojní a šťastní. Ako som vravel, máme v hoteli rodinnú a uvoľnenú atmosféru. Ak vznikne problém, riešime ho spoločne. Snažíme sa mať nie len manažérsky prístup, ale aj osobný. Asi najčastejší problém môže byť krízový manažment, keď sa stane, že nám zrazu vypadne väčší počet ľudí. Riešime spolu aj ponuku jedál, služieb, sortimentu, nové veci, ktoré zaraďujeme do ponuky a pod.

Polak s dcerou Carmen a LiliČo je pre vašich zamestnancov väčším motivátorom?

Všetko so všetkým súvisí, nedá sa nič selektovať, všetko musí byť v absolútnej harmónii, aby všetko fungovalo správne a aby sa vedeli dosiahnuť skutočne dobré výsledky.

Aké najväčšie výzvy na vás čakajú na pracovisku každý deň?

Hotelierstvo je veľmi rozmanité a každý deň je úplne iný. V Hoteli Jánošík robím už vyše 10 rokov a nepoznám rutinu a stereotyp. Môžem si čokoľvek naplánovať, aj tak nakoniec musím prispôsobiť svoje denné úlohy aktuálnym potrebám. Moje plány potom dorábam až večer, keď je na to viac priestoru. Je to veľmi dynamická práca, ktorá si vyžaduje aktívne riešenie problémov, chladnú hlavu a nadhľad nad vecou. Moja najväčšia výzva je, že môj pracovný čas ide vždy na úkor času, ktorý strávim s rodinou.

Aký je váš nesplnený manažérsky sen?

Každoročne získavam rôzne ocenenia. Je to veľmi príjemné, ale uvedomujem si, že je to hlavne vďaka dobrému tímu, ktorý mám. Každoročne bojujeme o získanie ocenenia Hotelier roka a vždy nás to prekvapí a veľmi poteší, že sa nám opäť podarí dokázať svoje kvality. Som vďačný, za všetky uznania, ktoré sme počas mojej kariéry pre hotel získali. Moje ambície si zatiaľ nechám pre seba, a keď sa mi ich podarí dosiahnuť, rád sa s vami o ne podelím. Čo by som však rád zmenil je čas ktorý strávim so svojimi dcérkami a so svojou ženou v mimopracovnom prostredí.

Aké sú vaše ďalšie plány s hotelom?

Momentálne sa snažíme udržať dobrú prevádzkovú kvalitu hotela. Čiže všetky investície sústreďujeme na udržanie štandardu moderného štvorhviezdičkového hotela s dobrým menom. Tento rok sme napríklad vysadili pred hotelom bylinkovú záhradku, zmodernizovali sme sedenie na terase Lobby Baru, menili sme koberce, kupovali sme nové minibary, gauče, maľovali sme, revitalizovali sme hotelový park a podobne. Bežné udržiavacie investície, ktoré však nie sú malé.

PROFIL: Marián Polák sa narodil v roku 1975 v Trnave. Vyštudoval manažment na Univerzite Komenského v Bratislave. V Hoteli Jánošík v Liptovskom Mikuláši pôsobí od roku 2004. Je ženatý, má dve deti Carmen a Lili.  

Článok vyšiel aj v júlovom čísle magazínu HORECA