Skip to content Skip to footer

Martinčania a Trnavčania odteraz môžu ohodnotiť prácu mestských úradníkov

Stalo sa to každému. Prídeme na mestský úrad a chceme vybaviť trvalý pobyt, zaplatiť daň za psa či vybaviť si na matrike kópiu rodného listu. A na úrade narazíme na skostnatenosť či neochotu mestského úradníka.

O zavedení systému Staffino na Mestskom úrade v Martine informovala aj TV Markíza:

martin1Mesto Martin sa ako prvé na Slovensku rozhodlo zaviesť unikátny hodnotiaci systém Staffino. Cez mobilnú aplikáciu či web občania mesta môžu priamo vedeniu mesta napísať, čo si myslia o konkrétnych úradníkoch – poukázať na problémy pri jednaní a naopak, vyzdvihnúť prácu tých, ktorí prácu robia svedomito. V krátkom čase sa k mestu Martin pripojilo aj mesto Trnava.

Ľudia píšu podnety cez Staffino, primátor odpovedá

martin2Martinčania a Trnavčania môžu cez Staffino hodnotiť odbornosť a prístup úradníkov, ich rýchlosť pri vybavovaní problémov či celkový dojem z fungovania mestského úradu. Na pochvaly a pripomienky občanom Martina cez Staffino odpovie primátor Andrej Hrnčiar: „Denne sa na úrade premelú stovky ľudí. A stať sa môže čokoľvek. Chceme vedieť ako prví, ak bol Martinčan nespokojný a chceme to riešiť. Chceme vedieť, kto a v čom je dobrý a nebojíme sa počuť, v čom práca úradníkov kríva. Len tak môžeme servis na úrade skvalitniť.“

Úrady by mali slúžiť občanom a nie naopak. Toto pravidlo však neplatí všade. Slováci úradníkom dlhodobo nedôverujú a byrokraciu považujú za jeden z najvážnejších celospoločenských problémov.

Do otvoreného hodnotenia úradníkov sa pridáva aj mesto Trnava. „Od začiatku sa snažíme presadzovať moderné a transparentné riešenia, ktoré stierajú hranice medzi občanmi a správcami mesta. Chceme potvrdiť našu otvorenosť názorom. Aby občania vedeli, že ich počúvame a problémy budeme riešiť, “ komentuje rozhodnutie zaviesť hodnotenie úradníckej práce primátor Trnavy Peter Bročka.

martin3

V systéme hodnotenia personálu sú už stovky najrozličnejších prevádzok, čoskoro okrem mesta pribudne dokonca aj fakultná nemocnica. “Boli sme milo prekvapení prístupom vedenia mesta Martin a Trnava. Hodnotenie úradníkov je omnoho citlivejšie ako trebárs hodnotenie čašníkov či predavačov. Tím okolo primátora Hrnčiara a Bročku len dokazuje, že sa nebojí blízkeho kontaktu s občanmi. Ten môže odhaliť príjemnú či nepríjemnú pravdu o fungovaní úradníkov. Sme zvedaví, aké výsledky dosiahne mesto v priebehu troch mesiacov a čo sa podarí na mestskom úrade zlepšiť. Veríme, že energia vedenia mesta zbierať hodnotenia v priebehu času nepoklesne,” hodnotí spoluprácu spoluzakladateľ hodnotiaceho systému Staffino Tomáš Rosputinský.

martin4

Poradie najtransparentnejších miest SR za rok 2014
Zdroj: Transparency International SR

Mesto Martin je podľa štatistík mimovládnej organizácie Transparency International Najtransparentnejším mestom na Slovensku za rok 2014 a dostalo celkovú známku A-. Na druhom mieste skončila Prievidza a na treťom Rožňava. To, že vedenie mesta Martin teraz umožňuje občanom hodnotiť prácu úradníkov cez Staffino, tento fakt len potvrdzuje.

martin5Hodnotiaci systém Staffino bol inšpirovaný zážitkami s príjemnou a nepríjemnou obsluhou zakladateľov asi pred rokom a pol. Systém Staffino sa v jeseni minulého roka stal víťazom najprestížnejšej súťaže slovenských inovatívnych technologických projektov Startupawards.sk. Rýchle napredovanie nápadu do celonárodných rozmerov hodnotí pozitívne aj prezidentka Startupawards.sk Michaela Jacová. „Je skvelé vidieť, že to, čo pred rokom začalo ako skromný nápad, teraz pomáha zlepšiť Slovensko. Staffino našlo svoju cestu k tisíckam Slovákov, od reštaurácií, obchodov, bánk či čerpačiek až do prostredia, kde skutočne ukáže svoj prínos. Tešíme sa aj z odhodlania primátorov miest Martin a Trnava a veríme, že týmto inovácie na štátnej či samosprávnej úrovni len začínajú.“

Zábery z tlačovej konferencie na Mestskom úrade v Martine:
IMG_20150917_102617

Zamestnankyne úradu so zavedením hodnotenia ich práce nemajú žiadny problém:

IMG_20150917_104316

IMG_20150917_104813