Skip to content Skip to footer

Manažérka EXIsportu: Takto získavame nových zákazníkov!

Marketingová riaditeľka slovenskej siete EXisport Martina Tučeková študovala na Fakulte marketingu a manažmentu UMB v Banskej Bystrici. Dôležité skúsenosti získala aj v reklame, keď pracovala ako account director pre agentúru Saatchi & Saatchi. Pri manažovaní zamestnancov zaviedla odmeňovací systém na základe hodnotení cez Staffino.

Zároveň prezradila, čo sú jej 4 tipy na získavanie zákazníkov:

1. Vlastné výhodnejšie značky
2. Zapojenie viac Slovákov do športovania
3. Tréningové plány pre zákazníkov
4. Spokojnosť zákazníkov s obsluhou

Výzvou pre každého manažéra alebo majiteľa obchodu je mať stabilný a spoľahlivý tím zamestnancov, znížiť fluktuáciu minimum a sústrediť sa len na rast. Ale ako to docieliť tak, aby sa nekládol dôraz len na potreby zákazníkov, ale aj na motiváciu zamestnancov? Vo viacerých prevádzkach na Slovensku využívajú aj nezávislý hodnotiaci systém Staffino, podľa ktorého vidia, akých zamestnancov vyzdvihnúť za pochvaly od zákazníkov. Robia to tak aj v športovom reťazci EXIsport.

ScreenHunter_195 Jun. 29 10.57

„Každý mesiac vyhodnocujeme najlepších asistentov predaja, ktorí získali najviac kladných hodnotení,” vysvetľuje pre Obchod marketingová riaditeľka EXIsportu Martina Tučeková.

Okrem toho sa snažia motivovať personál aj iným spôsobom, v zime zorganizovali súťaž medzi personálom, v ktorej mali možnosť vyhrať automobil, na jar dostali všetky predajne debničku ovocia pre naštartovanie do novej sezóny.

Ako väčšina obchodných sietí majú tiež veľa zamestnancov, ktorí na svojich pozíciách pracujú veľa rokov a naopak, najvyššia fluktuácia je medzi ľuďmi, ktorí hľadajú svoju cestu a striedajú rôzne pracovné miesta.

tucekovaDo hodnotiaceho systému zaregistrovali 30 prevádzok od Bratislavy po Michalovce. Hodnotenia pritom nedostávajú len v najväčších mestách, ale ukázalo sa, že kvalitu služieb dokážu oceniť aj napríklad v Nových Zámkoch a to dokonca viac než v Nitre. Ako hovorí Martina Tučeková je to o prístupe a motivácii: “Hodnotenie prevádzky nezávisí od veľkosti mesta, ale hlavne od prístupu manažéra predajne a od toho, ako vie motivovať svoj tím.”

Konkurencia v odvetví športových potrieb je na slovenský trh skutočne veľká. Trh sa mení každým rokom, zákazník je stále náročnejší a má veľkú možnosť výberu.

Napriek tomu podľa Tučekovej cítia potenciál rozvoja v stredných a menších mestách, keďže otvorili novú predajňu v Trebišove.

Motivovať zamestnancov podľa hodnotení od ľudí budú realizovať aj naďalej, lebo práve na ich poradenstve a prístupe je vidieť úspešnosť predaja.

“U nás majú zelenú ľudia, ktorí aktívne športujú, buď rekreačne, alebo profesionálne. Prioritou je, aby mali dobré komunikačné schopnosti a vedeli poradiť zákazníkovi. Dôležité je tiež pozitívne myslenie a aktívny prístup k práci,” dodáva Tučeková.