Skip to content Skip to footer

Víte, co tvoří duši podniku? Možná vás to překvapí!

Výraz, který se v gastronomii moc nepoužívá hlavně proto, že je těžko měřitelný, ale přece tam je. Zamýšlíme se nad jednotlivými faktory, ale ne nad celkovým fungováním a laděním těchto faktorů dohromady.

lampa
Duše podniku se skládá ze: vzhledu podniku, personálu, ozvučení a osvětlení.

Jestliže všechny tyto faktory ladí a dochází mezi nimi k harmonii, zvyšuje se spokojenost hosta, který se k vám bude velmi rád vracet a doporučovat váš podnik svým blízkým. Pokud jeden z těchto faktorů neladí do celkové atmosféry podniku, dochází k vnitřnímu narušení harmonického klidu. Host nebude vědět přímo, co mu vadí, ale při dalším rozhodování se, kam večer jít, mu bude jeho podvědomí naznačovat, že mu ve vašem podniku něco nesedělo a měl by zkusit konkurenci. A to určitě není to, co chcete. Když vytvoříte harmonii mezi faktory, nejen že se k vám hosté budou rádi vracet, ale i personál bude rád pracovat v takovém podniku a přinášet nové nápady.

V této části se zaměříme na Osvětlení podniku.

Odstíny a síla zářivek a jejich vliv na podnik.

Teplá bílá „do žluta“ až do studené bílé, tzv. „studená modrá“

Untitled5

Studená bílá je v dnešní době velmi „COOL“ barva. Když se večer zadíváte do rozzářených oken, zpozorujete ji už i v domácnostech. Do gastronomie však nepatří.   Pokud umístíte i do jednoduchého podniku cool white zářivky a rozsvítíte večer světla, tato ledově modrá barva sice rozzáří podnik do zajímavých a designových odstínů, ALE když už dojdou hosté, najednou zjistíte, že barva jejich pokožky vypadá jinak a odstín nápojů a jídel bude mít též fádní a ne velmi lákavé barvy. Garantujeme vám, že podnik do týdne ztratí hosty… Proto sáhněte po teplé žluté, která je nejblíže k barvě světla našeho slunce a vytvořte tím příjemnou atmosféru ve vašem podniku či hotelovém pokoji.

Příklad 1

Untitled4

Na Příkladu 1 a Příkladu 2 můžete vidět jasný rozdíl odstínů žárovek. Zamyslete se, kam byste jako host, zmožený po dlouhém dni v práci, rád zavítal.  Které osvětlení ve vás navozuje pocit relaxace, klidu a příjemné atmosféry? Světlo je komplexní a je důležité brát zřetel na detaily jak hlavního, tak i bočního nepřímého osvětlení.

Příklad 2

Untitled3

Příklad 3

Untitled2

V Příkladu 3 už to tak jasné není. Zde můžete využít hru se světlem a správným nasvícením detailu studenou modrou zvýraznit obraz, sošku, historický detail, keramiku a jiné umělecké předměty. Tím je jasně označíte jiným odstínem světla a už z dálky bude poznat, že právě tam host může najít něco zajímavého, co charakterizuje váš podnik nebo nabízí náhled do jeho historie.

Příklad 4 – a něco z restaurace

Untitled

Všimněte si, že tento typ podniku nemá žádnou studenou modrou a vytváří příjemnou atmosféru místa, kam se host bude vždy rád vracet. Využitím teplé žluté nastavíte zajímavou auru prostoru a hrou světla změníte koncept vnímání kavárny či restaurace.

V budoucím pokračování se můžete těšit na další novinky z oblasti nastavování světla vašeho podniku.