Skip to content Skip to footer

Věčné dilema spropitného v restauraci

Spropitné, tringelt, dýško, odměna pro číšníka nebo v angličtině „tip.“ Je jedno, jak tomu řeknete, podstata je stejná. Nechat číšníkovi spropitné patří k jakýmsi nepsaným pravidlům návštěvy restaurace. Mnozí z nás však často řeší, zda vůbec spropitné nechat a hlavně, v jaké výší?

Euros-opt1Zaslouží si spropitné?

Při návštěvách slovenských a zahraničních restaurací se setkáváme s různými úrovněmi obsluhy. Od ideální podoby milých, usměvavých a ochotných číšníků až po nafouknuté obličeje, které v nás akorát zanechají pocit, jako bychom nebyli v podniku vítáni. Globálně platí, že velkou většinu tvoří ti dobří členové obsluhy, kteří zpříjemňují hostům pobyt u stolu. Ti si spropitné bezpochyby zaslouží.

Co ale dělat, když se setkáme s druhým případem, s nepříjemnou obsluhou? Je to na vašem uvážení. Pokud jste nebyli spokojení, případně vás obsluhující personál jakkoliv urazil nebo se vás dotknul, spropitné dávat nemusíte. Pomozte však dalším hostům i majitelům restaurace a napište zpětnou vazbu na chování obsluhy. Můžete tak učinit přes aplikaci Staffino.

Ideálních 5% – 10%A man poses for the photographer with a twenty Euro note after withdrawing money from an automated teller machine (ATM) in Dublin, Ireland, on November 22, 2010. European authorities sought Monday to reassure Ireland that its cherished corporate tax regime was not a prime target in negotiations on an EU-IMF bailout expected to be finalised next week. European Economic Affairs Commissioner Olli Rehn said technical talks on a European Union-IMF programme were "well under their way" and could be "concluded by the end of November". AFP PHOTO / Peter Muhly (Photo credit should read PETER MUHLY/AFP/Getty Images)

Všeobecně platí, že vhodné je nechat spropitné ve výši pět až deset procent z celkové částky na účtu. Samozřejmě se to vždy liší od konkrétní restaurace a situace. Nepsaným pravidlem je i to, že v luxusnější restauraci byste obsluze měli nechat vyšší dýško, možná i do 20%. Hlavně si teď na stůl nevytahujte kalkulačku a nepočítejte přesné číslo. Pokud máte platit například 220 Kč, tak 10% je 22 Kč, ale je mnohem přirozenější a logičtější nechat rovnou 250 Kč, aby se personálu lépe rozměňovalo a zároveň abyste nezápasili s velkým množstvím drobných.

Restaurant-tipDetaily rozhodují

Není to klišé, je to pravda. V silné konkurenci restaurací či jiných stravovacích zařízení rozhodují detaily. Budeme se možná opakovat, ale číšník je tím, kdo dává tvář připravenému jídlu i celému podniku. Poté bude i inkasované spropitné vyšší, přitom stačí tak málo. Ochota, pomoc, úsměv. Já jsem minulý týden letěl do Dublinu na odvetu Evropské ligy mezi místním UCD Dublin a Slovanem Bratislava a spolu s kolegy jsme navštívili typickou místní restauraci.

Ceny tak dvojnásobné oproti Bratislavě – pivo 5€ a hlavní jídlo od 10€, kvalita však výborná a především obsluha. Střídali se u nás tři číšnice, zajímaly se, zda nám chutná a jestli chceme ještě něco přinést a to všechno naprosto nenuceným přístupem, díky kterému jsme se cítili jako skutečně vzácní hosté i když okolo nás sedělo dalších možná 100 lidí. A věřte tomu, že na konci jsme nechali odpovídající výšku spropitného.