Skip to content Skip to footer

Uznávání zaměstnanců je jedním z nejlepších nefinančních motivačních prostředků

Samotná existence odměňování zaměstnanců je podstatnější než jeho míra. Uznání posiluje pozitivní pracovní chování a motivuje zaměstnance k tomu, aby si stanovovali a plnili drobné cíle. Správné uznání vám pomůže nasměrovat motivaci zaměstnanců k podpoře jejich výkonnosti a produktivity. 

Podstatnější však je, aby vámi zavedený systém odměňování zohledňoval individuální zájmy zaměstnanců a udržoval je aktivní. V opačném případě by mohl vyslat špatný signál, že vaše organizace si svých zaměstnanců příliš neváží, což může mít negativní dopad na individuální i týmovou spolupráci. 

Jak víme, četné společnosti pociťují v dnešní době nedostatek finančních prostředků a rozhodně si nemohou dovolit nabídnout zaměstnancům zvýšení platů nebo bonusy, které si zaslouží. Takto náročné podmínky však neznamenají, že byste neměli své zaměstnance ocenit nebo uznat jejich úspěchy a výkony a odměnit je. Existuje mnoho zajímavých a inovativních alternativních forem odměňování, které nezahrnují peníze a které mohou fungovat jako motivační nástroje pro udržení zaměstnanců a zvýšení jejich angažovanosti a oddanosti.

Proč je nezbytné nabízet zaměstnancům nefinanční uznání?

Zapojení zaměstnanců nemusí nutně vyžadovat vynakládání větších finančních částek a víru, že to přinese výsledky. Můžete najít podstatně výhodnější způsoby. Všichni známe obvyklé věci, které pracovníci v zaměstnání chtějí: dobrý plat, benefity, zdravotní pojištění, možnost povýšení a možnost rozvíjet své dovednosti. 

Nefinanční uznání má na zaměstnance vnitřně motivační vliv. Tyto typy odměn zlepšují motivaci zaměstnanců k výkonu tím, že zvyšují jejich sebevědomí a mohou napomoci profesnímu úsilí a osobní spokojenosti vašich pracovníků. Nefinanční odměny mohou zaměstnancům pomoci stejně dobře jako finanční bonusy tím, že jim dají pocit, že jsou uznávanou součástí vaší organizace, a ukážou jim, že si jich vážíte.

Možná se tedy ptáte, jaký je nejlepší způsob motivace zaměstnanců? Na tuto otázku existuje jasná odpověď: PENÍZE! Vedle odměn však stojí za zvážení i nefinanční prostředky, protože v některých případech mohou být účinnější. Pro některé lidi může být uznání, ocenění nebo lepší flexibilita užitečnější než peníze.

Různé nefinanční metody jsou všeobecné a lze je použít ke zvýšení výkonnosti a motivace zaměstnanců. Peníze jsou pro zaměstnance účinným zdrojem motivace, ale nejsou zdrojem jediným. Nefinančních způsobů motivace zaměstnanců je celá řada, zde si je představíme.

  1. Obohacující dohled

Zaměstnance lze potěšit posílením jeho supervizní role. Když zaměstnanci dostanou větší pravomoci, cítí se být poctěni a lepší než ostatní a navíc získají dojem, že firma uznává jejich schopnosti. Přidání nových pracovních povinností je další formou odměny. Zaměstnanci tak mají pocit, že společnost uznává jejich zdatnost při zvládání mnoha úkolů. Je však třeba ctít zásadu toho, aby zaměstnanci nebyli přetěžováni.

  1. Posílení postavení zaměstnanců

Zmocnění poskytuje zaměstnancům více odpovědnosti, kterou mohou vykonávat svým jménem, aniž by bylo nutné jim „předávat“ výrazné úkoly a projekty. To může být silným motivačním faktorem, protože dává pracovníkům větší moc nad jejich prací a může vést k růstu a pokroku. Posílení pravomocí není však bez problémů, protože někteří zaměstnanci mohou pokročilé pravomoci potenciálně zneužívat.

  1. Odměňování dobrého chování

Odměny v podobě uznání za drobné úpravy chování, jako je dochvilnost, spolupráce na každém týmovém úkolu nebo minimalizace chyb, mohou motivovat průměrně výkonné pracovníky ke zlepšení.

  1. Pružná práce

Flexibilní práce v konečném důsledku znamená, že zaměstnanci mají určitou míru volby spojenou s tím, jak a kdy budou pracovat, což jim umožňuje sladit své požadavky s potřebami podniku. Mezi různé metody flexibilní práce patří více úvazků, částečné a dočasné úvazky, pružná pracovní doba a práce z domova.

  1. Den volna

Jedná se o nejzásadnější nepeněžní odměnu, kterou lze zaměstnanci poskytnout. Podle nás by však trocha invence byla při odměňování a oceňování mnohem účinnější. 

Nefinanční uznání je způsob, jak projevit vděčnost za úsilí zaměstnanců, a přestože se jako nejsilnější motivační faktory často uvádějí příplatky a finanční bonusy, jsou to často právě nehmotné, nepeněžní odměny, které mají nejvýraznější a nejvýznamnější dopad na posílení důvěry. Nicméně z výhod, které jste schopni týmu nabídnout, se hlavně snažte udělat z vaší společnosti místo, kde je tvrdá práce pravidelně oceňována a honorována.

Dokončení hodnocení

Povzbuzování zaměstnanců se meze nekladou. Můžete utvářet a vymýšlet programy pobídek na zvýšení kvality, které budou nejlépe odpovídat cílům vaší společnosti a zaměstnancům. Kromě toho, že se budete soustředit na uznávání, snažte se na pracovišti vytvořit prostředí, ve kterém budou tvrdá práce a úspěch pravidelně oceňovány a odměňovány. 

Jednotlivci si potřebují vydělat na živobytí. Přesto peníze nejsou všechno. Každý člověk potřebuje najít v práci tu správnou rovnováhu, která mu bude vyhovovat.