Skip to content Skip to footer

TOP 5 znaků dobré restaurace

Máme jich tu stovky, možná i tisíce. Fast foody, foodcourty, asijská bistra, hospody, restaurace. Všude je možné se najíst, ale s rozdílnou kvalitou a cenou. Dobrá restaurace automaticky nemusí být drahá, právě naopak je fajn, pokud kombinuje chutné jídlo s přiměřenou cenou. Ukážeme si TOP 5 znaků, které zaručují vysoký kredit restaurace.
dustcovers_4-300x2101. Jednoduché a přehledné menu
Saláty, polévky, pizza, jídla z masa, těstoviny, dezerty,… tady většinou něco nehraje. Pokud se na jídelním lístku nachází více než 50-60 položek, je velmi pravděpodobné, že restaurace vaří vše, ale nic pořádně. Svoje by o tom mohl říct známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který vždy připomíná zásadu jídelního lístku „hlavně jednoduše.“ A já dodám, že je lepší kvalita místo kvantity. Proto raději méně jídel, ale zato s nápadem a nezapomenutelným chuťovým požitkem.
2Restaurant-2-Exit-225x300. Jasně označený vchod a čistý interiér
Pokud restauraci musíte vyloženě hledat ve spleti dveří nebo vchodů, něco není dobře. Vchod musí být označený jasně, aby host nemusel trávit čas jeho hledáním. Do stravovacího zařízení si totiž jde oddychnout, tak na co si bude přidělávat zbytečnou námahu? Stejně tak poznáte dobrou restauraci podle interiéru. Nemusí jít o architektonický zázrak, důležité však je, abyste se tam cítili dobře.
3. Přiměřené ceny
Nebudeme tu psát, že dobrá restaurace má nízké nebo vysoké ceny. Více tu jde o vhodné a rozumné určení výšky cen podle kvality jídla, obsluhy či celkové podoby restaurace. Není nic horšího než když si restaurace s „lidovými jídly“ a na nižší kvalitativní úrovni určuje vysoké ceny, při kterých možná čekáte i lepší jídlo a potom zůstanete akorát zklamaní. Sem už se zřejmě nikdy nevrátíte.
4. Čisté jídlo
Máme na mysli vaření bez umělých dochucovadel. Bohužel stále to zůstává problémem mnoha restaurací. V mém rodném okresním 20-tisícovém městě máme čtyři restaurace, z toho základem jídel u dvou z nich je mražená zelenina, polotovary, kečup a dochucovadla. Nevím, jak vy, ale já si svoje jídlo rád dochutím sám a preferuji čerstvé suroviny. A z čerstvého by měly vařit i dobré restaurace.
2012-babalu-staff-group-kitchen-10-230x1805. Kvalitní obsluha
Konečnou tváří podniku servírujícího jídlo je personál. Číšník, respektive číšnice s vámi komunikuje, poskytuje informace, přinese jídlo a závěrečný účet. Pro majitele podniků je mimořádně důležité zabezpečit kvalitní a ochotnou obsluhu. Zlepšit ji mohou prostřednictvím vzdělávání svého personálu, pozitivní motivace, ale i získáváním feedbacků od zákazníků. Velmi dobrým způsobem na získání zpětné vazby je využití více a více populární mobilní aplikace Staffino.
Takových restaurace najdeme u nás spoustu. Věřím, že vám těchto pět tipů pomůže a i vy poznáte kouzlo těch nejlepších českých podniků.