Skip to content Skip to footer

TOP 5 problémů českých restaurací

Úroveň gastronomie je určitým odrazem kvality života v každé zemi. Čím více dobrých restaurací, tím více spokojených zákazníků i turistů, kteří se tam rádi vracejí. V České republice udělaly v tomto směru restaurace a stravovací zařízení ohromný skok vpřed. Laťka kvality se za poslední roky výrazně zvýšila, stále však soupeříme s problémy. A ty si teď podrobněji popíšeme.

t600-Wings1

menuaa11. Nemoderní (zastaralé) menu
Základem restaurace je kuchyně, a pokud jídlo nechutná, tak se můžete snažit ve všem ostatním, ale i tak k vám nikdo nebude chodit. Problém není ani tak v kvalitě kuchařů jako v nastavení menu. Hlavně v menších městech dominují jídelní lístky z „minulého století,“ jejichž základem jsou kuřecí prsa na více způsobů a smažený sýr. Někomu to samozřejmě může chutnat, dnes ale „letí“ gastronomie úplně jiného typu. Ta preferuje čerstvá jídla se zeleninou s využitím kuchařské kreativity.

sign072. Absence menu v angličtině
Restaurace jsou typickým místem pro obchodní schůzky se zahraničními partnery. Proto je v dnešní době potřebné, aby restaurace měla menu i v anglickém jazyce a připomínám, přeložené kvalitně a bez gramatických chyb. Bohužel, ne vždy to tak bývá. Minule jsem byl v restauraci s kamarádkou z Portugalska a před objednávkou jsme 15 minut strávili překladem jídelního lístku ze slovenštiny do angličtiny. Zbytečná námaha, čas se dal využít mnohem lépe.

3. Nesprávná kalkulace cen
Stále se stává, že majitelé nesprávně určí svojí cenovou politiku. Nejčastěji směrem nahoru, takže jídla ohodnotí mnohem výše, než trh poptává a potom se rozčilují, že je jejich podnik prázdný. V tomto případě je potřeba použít zdravý selský rozum. Raději mít plnou restauraci s lacinějšími jídly než poloprázdný podnik s drahými jídly. Logicky i finančně výhodněji pro majitele vychází první možnost. Samozřejmě, cena nesmí jít níže, než náklady, jinak jako majitel pácháte finanční sebevraždu!

4. Marketing
V silné konkurenci je potřeba se umět prodat, to je nesporný fakt. Kdo neinzeruje, neoslovuje zákazníky, automaticky oproti ostatním ztrácí. Přitom nemusí jít o žádné finančně náročné kampaně. Stačí webová stránka s kontaktními informacemi a jídelním lístkem, případně stránka na facebooku, kde restaurace informuje o denním menu či novinkách. Zákazník má k restauraci okamžitě jednodušší přístup a vytváří si vztah.

5. Obsluha
Dalo by se říct, že obsluha je stejným problémem v každé zemi. Jde totiž o nepředvídatelný lidský faktor, který může majitel ovlivnit, ale nikdy nemá skutečnou záruku, že se číšník nebo číšnice budou chovat podle představ. Abychom nekritizovali, je třeba dodat, že velká většina číšníků v Česku splňuje vysoké kvalitativní nároky. Najdou se ale i výjimky, které umí návštěvu restaurace velmi znepříjemnit.  V této oblasti by měli majitelé podnikat iniciativní kroky na zvýšení kvality svého personálu. Ať už prostřednictvím školení, teambuildingů nebo získáváním zpětné vazby od zákazníků, díky které zjistí podrobné informace o chování svého personálu.

Věříme, že problémů v našich restauracích bude míň a budeme se raději bavit o jejich pozitivech. Už teď můžeme říct, že naše stravovací zařízení jsou na dobré cestě!