Skip to content Skip to footer

Roman Sovják z programu Superbrands: Zaujmout zákazníka je čím dál více složitější

Jak důležitá je dobrá propagace značky? Jak probíhá výběr společností do programu Superbrands? To se dozvíte v rozhovoru s novým manažerem měsíce Romanem Sovjákem z programu Superbrands pro ČR.

Program Superbrands vznikl ve Velké Británii a má úspěch po celém světě. Jak se podle vás ujal v České republice?

Globální program Superbrands se vrátil do ČR  po téměř pětileté pauze v roce 2013. Zatímco první obnovené ročníky byly především znovubudováním awarness značky Superbrands na lokálním trhu, ten letošní, v pořadí čtvrtý, byl z hlediska zapojení se oceněných obchodních značek do marketingového programu ten nejúspěšnější.

Výběr značek nebo firem do jednotlivých ročníků podléhá přísnému, ale transparentnímu výběru. Jaké jsou jejich reakce, když je oslovíte s projektem Superbrands?

Mnohdy překvapující v dobrém slova smyslu, jelikož značky se do programu nehlásí, ale jsou vybrány na základě tříkolového nezávislého poměřování napříč několika desítkami kategorií. O to více je pak takové ocenění těší a mnozí se jím rádi pyšní. Je nutno podotknout, že na úvodní pomyslné startovací čáře stál až jeden milión v ČR registrovaných značek.

69294_429457217131417_2048285664_nStalo se, že někdo už odmítl tuto možnost?

Ocenění, které vzešlo z názoru a preference koncových zákazníků a nezávislé odborné poroty, dnes, myslím,  neodmítne žádná firma či značka. Druhá věc je, jak s takovým oceněním naloží ve své marketingové komunikaci zaměřené na své stávající či nové zákazníky a obchodní partnery.

Program Superbrands dává všem v daném roce oceněným značkám možnost zapojit se do kolektivního marketingového programu, jehož cílem je zviditelnit ty nejúspěšnější a respektované značky v rámci široké mediální kampaně. Zapojení se do takového projektu je vždy svobodná vůle každé značky a mnohdy záleží na různých aspektech, jako jsou marketingová strategie značky pro daný rok, vyšší koncentrace na produktový či brandový marketing, významné výročí firmy, a pod.

Mnoho firem se na trhu snaží odlišit od konkurence. Je pro ně projekt Superbrands možností, jak se ještě více zviditelnit?

Ocenění je bezesporu jedna z forem odlišení se, ale je to ta třešnička na dortu. Tomu však předchází každodenní boj o zákazníka, zaujmout je nejen cenou, ale především špičkovým produktem, dopřát mu skvělý zákaznický servis a nezapomenout na něj ani po uskutečnění koupě produktu či služby.

11057748_884271841649950_1260781507999280978_o

Zákazníci se často při koupi služby nebo nějakého produktu snaží ověřit si na internetu, zda je firma spolehlivá. Jak se snažíte poukázat i na to, že jde o důvěryhodné společnosti s nějakou tradicí?

Naše webstránky dávají široké veřejnosti možnost získat informace o všech v ČR oceněných titulem Superbrands a mimo to zde zákazníci naleznou také příběhy úspěchu těchto značek, jež přináší informace jako hodnota značky, udržení tradice,  inovace za poslední roky, kuriozity a zajímavosti, aktivity značky ve společensky odpovědném podnikání, a j.

Jak se podle vás začaly firmy přizpůsobovat požadavkům zákazníků?

Řekl bych, že čím dál více naslouchají jejich potřebám, jejich zpětné vazbě, kritickým hlasům či třeba pochvale na zákaznický servis, apod. Skvělým kanálem pro získávaní takové zpětné vazby jsou právě sociální sítě. Některé značky jej teprve začaly objevovat, některé s nimi již dlouhou dobu velmi úspěšně a efektivně pracují a dokonce je využívají jako jeden ze svých prodejních kanálů.

Jaké trendy v budování značek na trhu jste zaregistrovali?

Na velké síle nabývá  digitální marketing. Mnohé firmy jej začlenily ve své marketingové komunikaci po bok tradičních forem, některé z nich na něm kompletně postavily svůj business.

Je podle vás v dnešní době čím dál těžší zaujmout zákazníka?

Myslím, že je to pro mnohé firmy či značky čím dál více složitější. Zákazníci jsou doslova den ode dne náročnější, musíte být stále inovativní, být o krok před konkurencí, musíte si zákazníka hýčkat, hledat nové cesty pro získání těch nových a neustále je přesvědčovat, že právě u vás dostávají kvalitu za dobrou cenu.

Jaký je váš nesplněný manažerský sen?

Vybudovat svůj vlastní business v segmentu hospitality, ve kterém jsem započal svou profesní kariéru.