Skip to content Skip to footer

Proč byste neměli podceňovat výběr hudby pro vašeho zákazníka

Ozvučení je výraz, který se v gastronomii moc nepoužívá a to hlavně proto, že je těžko měřitelný, ale přece tam je. Zamýšlíme se nad jednotlivými faktory, ale ne nad celkovým fungováním a laděním těchto faktorů dohromady.

Untitled

Duše podniku se skládá z: designu podniku, personálu, ozvučení a osvětlení.

Pokud všechny tyto faktory ladí a dochází mezi nimi k harmonii, zvyšuje se spokojenost a vnímání hosta v podniku, do kterého se bude velmi rád vracet a doporučovat váš podnik svým blízkým. Jestliže ale jen jeden z těchto faktorů neladí do celkové atmosféry podniku, dochází k vnitřnímu narušování harmonického klidu.

Host nebude vědět, co konkrétně mu vadí, ale při dalším rozhodování se, kam v podvečer zajít, mu bude podvědomí naznačovat, že ve vašem podniku mu něco nesedlo a měl by zkusit i konkurenci. A to určitě není to, co chcete. Pokud vytvoříte harmonii mezi faktory, nejen že se hosté budou do vašeho podniku rádi vracet, ale i personál tam bude rád pracovat a přinášet nové nápady. Směřování k harmonii je nikdy nekončícím procesem, jinak řečeno Kaizen.

V této části nahlédneme do ozvučení podniku.

Stalo se mi to už vícekrát, že jsem si ráno chtěl dát startovací kávičku v kavárně a chvíli rozjímat, než přišel klient na schůzku. Začal jsem však vnímat, že mě něco ruší a byla to příliš hlučná a nevhodná hudba, buď techno, house nebo rock. Při jednání jsem si už všimnul, že i klient je nevrlý a nakonec jsme požádali personál, aby hudbu ztišil. Sice s nevolí, ale přece ztišil. Pojďme se na to podívat z druhé strany. Personál táhne několik dní dvanáct a více hodin denně.

Ráno se potřebují nakopnout k pohybu, a proto jim k tomu dobrá rytmická hudba určitě pomáhá. Hudba jako pozadí tu ale není pro personál, ale pro hosty na dotvoření atmosféry. Zřejmě by se teď ozval personál, zda mají poslouchat ukolébavky, při kterých se nebude dobře pracovat, a budou upadávat do stagnace v průběhu směny. Některé velké sítě gastro podniků mají předepsanou hudbu, připravovanou cíleně pro danou část dne a přesně vědí, proč to tak dělají.

20150320-lacarnita590-08

Další nevhodnou situací je pouštění rádia, ať už místního nebo zahraničního, protože rádia mají moderátory a různé reklamní spoty, což reálně vypadá tak, že celkový hluk z komunikace mezi hosty je ještě rušený povídáním moderátora, které se na hosty valí z reproduktorů. To může navozovat nervózní atmosféru ve vašem podniku a tento nepříjemný pocit může u hostů setrvat a ovlivnit jeho budoucí plánování „kam za gastronomickým zážitkem.“

Správními poplatky pro OSA se nebudu zaobírat, existuje i Youtube poplatek, kdy se zavazujete, že budete využívat jen tento hudební kanál pro svoje účely. Určitě bych to ale, být vámi, pořádně zkonzultoval, aby nedošlo k případným pokutám.

Hudba nemusí být ukolébavka ani super rychlá, ale je důležité zvážit koncept podniku a k němu dotvořit styl hudby, který pomůže naladit celkovou atmosféru podniku. Pokud nemáte podnik jasně orientovaný do konkrétního stylu, je tu pár tipů, jakou hudbu můžete připravit, a rozhodně nejsou rytmicky pomalé:

Buddha Bar
http://www.youtube.com/watch?v=gLf75mAOGrw

Wonderful Chill Out Music 2014
http://www.youtube.com/watch?v=jXa4QfICnOg

Cafe Del Mar & Chill Out Lounge Mix
http://www.youtube.com/watch?v=PB0M4BOYZos

100 Chillout Classics The World’s Best Chillout Album
http://www.youtube.com/watch?v=YFSCftwdpF8

Nedívejte se na hosta, vnímejte ho.