Skip to content Skip to footer

Pro a proti míst, kde se podává jídlo – foodcourty

Najíst se už dnes můžeme skutečně téměř všude. Klasické restaurace, bistra, fastfoody, foodcourty, vývařovny, jídelny, kavárny, dokonce i krčmy. V našem malém seriálu si představíme výhody a nevýhody stravování na různých místech. Začínáme foodcourty. 

eatonFoodcourt1_big2

Foodcourty
Staly se populární až s příchodem obchodních center, kde na jednom místě můžeme nakupovat, oddychovat nebo jíst. Designéři nákupních center dobře věděli, že bude prostorově náročné vyhradit každé restauraci samostatný prostor. Proto zvolili jiný způsob – restaurace jsou „sdružené“ na jednom místě a ve středu, mezi nimi, se nacházejí stoly a objednávka jídel je samoobslužná. Tak vznikly foodcourty, uznávané pro nízké ceny jídel, nenáviděné pro plastové talířky nebo nižší kvalitu jídla.

Pozitiva
Zákazníci určitě ocení výběr více jídel a jejich variací. Při návštěvě klasické restaurace jsou limitovaní jejich jídelním lístkem, ve foodcourtu mohou mezi jednotlivými restauracemi přecházet a vybírat si z jejich nabídek. Atraktivitu foodcourtu zvyšuje řádově nižší cena jídel oproti klasickým restauracím. Je daná i hromadným způsobem přípravy a nižšími náklady na obsluhu, protože ve foodcourtu stačí dva-tři číšníci, kteří přijímají objednávky a vydávají jídlo. Podstatným pozitivem tohoto místa na stravování je kratší čas objednávky i vydání jídel. Většina z nich už je totiž připravená dopředu a vy se tak můžete najíst skutečně za několik minut.

Takže si shrneme výhody foodcourtu – širší výběr, nižší ceny, úspora času.

rendering-westfield-food-court-011

Negativa
Důvody, proč lidé chodí do restaurací, spočívají i v tom, že si tam mohou v klidu popovídat a případně si odpočinout. To ve foodcourtu většinou není možné. Důležité je sníst svoje jídlo co nejrychleji a jít zpět na nákupy nebo do práce. Pokud byste chtěli jíst v klidu a pomalu, tak vám to znepříjemní hlučná konverzace od ostatních stolů. Ne každému „sedí“ plastové talířky či dokonce příbory, které se v některých foodcourtech stále využívají. No a nesmíme zapomenout na kvalitu jídla. Ta se všeobecně zlepšuje, stále se ale stává, že dostaneme jídlo buď málo ohřáté, nebo že chuťově nesplňuje ani základní nároky. Právě to je občas daň za nízkou cenu.

Shrňme si i negativa foodcourtů – nedostatek soukromí, neestetické stolování, nižší kvalita jídel.

Samostatnou kapitolou je obsluha. Ta podobně, jako v klasické restauraci, představuje tvář stravovacího zařízení ve foodcourtu a může přilákat zákazníky. Při svých ne moc častých návštěvách foodcourtů se tak často rozhoduji i já – pokud vidím, že se obsluha usmívá a těší se na moji návštěvu, tak tam zamířím raději než vedle, kde se tváří, jakoby odpočítávali čas do konce pracovního dne. Pokud jste majitel restaurace, tak vám doporučujeme získávat od zákazníků zpětné vazby na personál, abyste věděli, co máte zlepšit. Výborným způsobem je momentálně populární aplikace Staffino, hodnotící právě kvalitu personálu.