Skip to content Skip to footer

Manažerka měsíce Kristýna Makovcová: Prodáváme i skvělý zážitek

Ve škole vaření Chefparade má starosti kurzy vaření, komunikuje s lidmi a kuchaři. Zároveň na všem úzce spolupracuje s majitelem a zakladatelem Chefparade Marcelem Vargaeštokem. Manažerka měsíce Kristýna Makovcová.
kristyna - Copy

Jak jste přišli s nápadem založit školu vaření?

S nápadem založit Chefparade přijel kamarád majitele Chefparade Marcela Vargaeštoka, v době kdy žil a pracoval v Budapešti. Jeho kamarád založil Chefparade v Budapešti, on v Praze.

Co bylo na začátku nejtěžší, sehnat dobrých kuchařů a školitelů nebo sehnat prostory a prostředky na start?

I teď budu mluvit za Marcela Vargaeštoka. Těžké bylo podle něj všechno, jelikož neměl žádné zkušenosti a v Praze nikoho neznal. Nejtěžší je to však dosud s lidmi. Kvalitních lidí je stále mělo.

Působíte s tímto konceptem i v jiných zemích?

Chefparade je v Praze, Budapešti, Bratislavě a Bukurešti.

Jaké vedlejší produkty nebo služby ještě zákazníkům nabízíte, aby to bylo rentabilní?

Kromě kurzů vaření organizujeme také firemní akce a teambuldingy, kurzy pro turisty, soukromé a dětské oslavy.  Šestým rokem také organizujeme festival jídla a pití Foodparade – v zahradách Trojského zámku proběhne letos 3. a 4. září. Provozujeme i pojízdný foodtruck a věnujeme se i vzdělávacím aktivitám. V loňském roce jsme rozjeli projekt Chefstarter, který je zaměřen na zájemce o podnikání v gastronomii. Ti u nás mohou vařit v pronajaté profesionální kuchyni nebo se dál vzdělávat a účastnit se nejrůznějších foodie událostí, workshopů a kurzů. V neposlední řadě provozujeme Chefshop – e-shop s delikatesami a kuchyňskými potřebami.
10846079_10152586804843520_6294499206331502645_n

Žijeme v době, kdy se stále více lidí snaží jíst zdravěji, ochutnává mezinárodní kuchyni a samozřejmě, že si chtějí umět připravit chutné a netradiční jídla i rovnou doma. Snažíte se všechny tyto okolnosti zužitkovat i v rámci Chefparade?

Ano, v Chefparade se snažíme sledovat aktuální trendy v gastronomii a současně průběžně mapujeme poptávku ze strany zákazníků. Některé typy kurzů se těší dlouhodobé oblibě, u jiných se zájem proměňuje. Snažíme se každý měsíc vypisovat novinky, vymýšlet kurzy nové či inovovat stávající. U všech kurzů však klademe důraz na to, aby si všechny připravovaná jídla mohli lidé následně připravit jednoduše sami doma. Kvalitní suroviny, jednoduché postupy a především zážitek z vaření pro nás zůstávají tím nejdůležitějším bez ohledu na trendy.

Přes nezávislý hodnotící systém Staffino si vaši zákazníci chválí zejména skvělý přístup členy vašeho týmu. Jak jste s nimi spokojená vy?

Myslím si obecně, že lidský faktor hraje u spokojenosti zákazníků obrovskou roli. Moc mě tak těší, že díky Staffinu se k nám nyní dostává mnohem více vyjádření spokojenosti a pochval, což je skvělou motivací pro naši práci. Kurzy samozřejmě stojí hlavně na našich kuchařích a ti jsou podle mě skvělí. Každý má svůj individuální a osobitý přístup vedení kurzů, což je dobře. Snažíme se spolu hodně komunikovat a pracovat na vylepšeních.

Čím jste se při tvorbě kurzů vaření inspirovali?

Inspirací byla celá řada – v počátku nás inspiroval maďarský Chefparade, poptávka ze strany klientů, kuchařské knihy či trendy v gastronomii. Hodně důležité byly také zkušenosti, které přinášeli naši kuchaři  či inspirace od samotných zákazníků.

Co vás potěší víc, když vidíte, že naši zákazníci vědí doma díky vám kouzlit v kuchyni nebo že vychvaluje přístup a ochotu kuchařů, kteří je učili.

To je zajímavá otázka a pro mě je to rozhodně obojí. Každý klient je individuální, přichází k nám s různým očekáváním a potěší mě tak každá pochvala. Někdo se chce naučit nové recepty asijské kuchyně či naučit se triky na nejlepší steak. Někdo má zase třeba nízké „kuchařské sebevědomí“ a zjistí u nás, že vaření není nic složitého a absolvování kurzu mu dodá odvahu začít doma více vařit. Nejdůležitějším zůstává, že si kurz užijí a odnesou si z něj skvělý zážitek. Když pak po kurzu dodatečně píší, jak se jim doma vaření povedlo a jaký sklidili úspěch, tak to potěší o to více.

Kdo tvoří naši klientelu, mladí single lidé, manželské páry, studenti, nebo nějací manažeři, kteří si plní svůj sen?

Občas kurzy sama navštěvuji a vidím, jací na ně přicházejí lidé a je to opravdu různé. Na kurzy chodí lidé sami, v párech, či skupinkách přátel. Ráda se s lidmi na kurzech bavím třeba i o tom, co dělají v civilním životě a je to také různé – setkala jsem se se studenty, manažery, porodními asistentkami, učiteli i třeba kuchaři, kteří se jdou přiučit něco nového. Řada lidí dostává poukaz na kurz jako dárek, je pro mě zajímavé a milé si po kurzech dívat na věnování na poukazech a vidět tak, komu a proč byl kurz věnován. Máme i řadu fanoušků, které na kurzy chodí už několik let opakovaně sami ze svého zájmu.

13528260_10153821108078520_8167764810811136847_o

Máte i některé zákazníky, kteří vás osobně překvapily – buď svým stářím a zájmem o vaření, nebo něčím jiným, zvláštním?

Zajímavých zákazníků je určitě celá řada. Mile mě vždy překvapí právě třeba mladí lidé, kteří jsou zapálení pro vaření. Na kurzech pro dospělé jsme třeba měli i třináctileté účastníky. Ráda vzpomínám i na jednu velkou rodinu, která si jako dárek pod stromeček pravidelně dává kurz u nás a moc si to vždycky užijí – prarodiče, vnuci i ostatní. Jedna paní na naše kurzy pravidelně dojíždí vlakem z Rakouska – odpoledne přijede a večer po kurzu se vrací zpět. Jeden pán mi jednou taky říkal: „Jsem těma vašima kurzama posedlej“ 🙂

Co je pro vás jako manažera na vedení Chefparade to nejtěžší?

I podle Marcela Vargaeštoka je to myslím udržení vysoké kvality. Tím, že jsme největší školou vaření, která dělá ročně skoro 800 kurzů a vaří u nás ročně téměř 13 tisíc lidí je velká pravděpodobnost, že se stane nějaká chyba. Proto hledáme do Chefparade lidí, kteří se chtějí neustále zlepšovat a posouvat dopředu a dělají pořád krok navíc, aby to všechno super fungovalo a naši klienti byli spokojení a doporučovali nás dále.

Co vám hodnocení od zákazníků prozradili o vašich kurzech?

Za to, že jsme se zapojili do systému Stafiino, jsem moc ráda. Dostane se tak k nám mnohem více hodnocení od zákazníků, což je moc důležité – kromě pozitivní motivace především z hlediska námětů na vylepšení. I když pochval je nepoměrně více než připomínek, určitě si myslíme, že vždy je co vylepšovat – chceme, aby naši zákazníci byli maximálně spokojení. Jsme moc rádi, když vidíme, že tomu tak je a že tak děláme svou práci dobře.

Jak se snažíte stmelit váš tým nebo udržet tu pozitivní energii kolem něj?

Hlavně se spolu s Marcelem Vargaeštokem snažíme nechat lidi se realizovat a dát jim co největší prostor k tomu, aby si dělali práci podle sebe. S tou velkou důvěrou dáváme lidem i velkou zodpovědnost. Snažíme se jít příkladem – nevidět problémy, ale příležitosti, neustále se zlepšovat a přebírat osobní odpovědnost za svou práci. Hledáme lidi, kteří jsou motivováni, mají drive a líbí se jim filozofie naší firmy, pak se jim už jen snažíme nechat co nejvíce prostoru a vytvořit jim takové podmínky pro práci, abychom z nich dostali to nejlepší.

1917088_185360038519_4398167_n

Jaké jsou reakce vašich zákazníků na možnost hodnocení kuchařů?

Snažili jsme se od zákazníků získávat zpětnou vazbu i dříve, ale se Staffinem je to mnohem jednodušší a lidé jsou za tuto možnost rádi.

Požádali jste personál, aby si ptal hodnocení od zákazníků, nebo jaké jiné způsoby k tomu používáte?

Po kurzech posíláme účastníkům na email recepty a v té souvislosti se jich ptáme i na jejich spokojenost s kurzem a uvádíme možnost hodnocení na Staffinu. Tuto možnost kuchaři zmiňují i na konci kurzů.

Co byste osobně uvítali, kdyby se objevilo v hodnoceních od lidí? Aby vám ukázali to, co jste potřebovali vědět.

Pochvaly vždy moc potěší, ale samozřejmě důležité jsou hlavně případné náměty na vylepšení, které se k nám díky hodnocením občas dostanou. Komunikace se zákazníky je pro nás v tomto ohledu moc důležitá a Staffino je fajn způsob, jak se k nám informace dostávají. Někdy se tak dozvíme věci/nápady na zlepšení, na které bychom sami nepřišli či si jich nevšimli.

Mezi připomínkami od zákazníků se objevily zejména problémy s vybavením místností, kde se vaří. Změnili jste už něco na základě hodnocení od lidí?

Určitě, pokud je to možné, každou připomínku se snažíme hned řešit. Zlepšili jsme například místo na sezení či koupili nové pánve a další vybavení, od července se těšíme na kompletně nové nože.

Procházet se s vaším týmem tato hodnocení? Máte nějaké porady nebo setkání, kde se jimi zabýváte?

Všechny pochvaly od zákazníků ráda předávám dále a co se týče připomínek, řešíme je individuálně.

Máte nastavený i nějaký systém odměn za pochvaly od zákazníků?

Nemáme. Určitě s mírou spokojenosti zákazníků například s jednotlivými kuchaři nějakým způsobem pracujeme, ale osobně si nemyslím, že pochvaly od zákazníků by měly být přímo provázány s nějakým systémem odměn.

1917088_185359478519_3574829_n

Jsou pro členy vašeho týmu hodnocení motivující?

Jednoznačně. I když i dříve lidé vyjadřovali spokojenost s našimi kurzy, ne každý si našel čas napsat po kurzu email. Je super, že nyní se k nám hodnocení dostávají v mnohem větší míře a můžeme si je pročítat na jednom místě. Také pro naše kuchaře je to motivující, když si mohou o svých kvalitách přečíst 🙂

Co ještě chystáte pro své klienty?

Vždy se jako firma snažíme přinést něco nové. Průběžně vymýšlíme nové kurzy či inovujeme stávající. V plánu teď máme např. nové dětské kurzy se zdravými recepty Jamieho Olivera, kurz omáček a šťáv k masům, pokračování oblíbeného kurzu streetfood či kurz, zaměřený na přípravu žebírek, křídel a dalších oblíbených „hospodských“ jídel. Pracujeme samozřejmě i na dalších vylepšeních našich kuchařských studií i kurzů, aby byl zážitek zákazníků vždy maximální.

Jaký máte nesplněný manažerský sen?

Majitel Chefparade Marcel Vargaeštok by určitě řekl, že už jen vychovat co nejvíce dalších dobrých manažerů / lídrů. Kromě toho už nic. Pracujeme se skvělými lidmi, které máme rádi a v práci se cítíme jako doma, což bereme jako velký úspěch a jeden ze splněných podnikatelských cílů.

1917088_185358958519_2914288_n