Skip to content Skip to footer

Jak si může zákazník vybudovat dobrý vztah s obsluhou?

Zákazník vs. číšník. Každý s nich má rozdílné priority a povinnosti, spojuje je ale společný zájem. Tím je spokojenost hosta, který za kvalitní obsluhu odmění personál přiměřeným spropitným. Mezi příchodem ke stolu a úsměvy při odchodu stojí dlouhá cesta, kterou musí obě zúčastněné strany překonat. Jak k tomu může přispět samotný zákazník?

4Představme si takový klasický příběh návštěvy restaurace. Hosté přijdou, vyberou si buď rezervované, nebo pro ně nejvýhodnější místo a usadí se. Každý správný číšník k nim o několik desítek sekund později zamíří s jídelním lístkem, pozdraví je a nabídne nápoje. Základní slušností je pozdrav opětovat a alespoň trochu se usmát a vrátit tak přijatou pozitivní energii. To je první krok k budování dobrého vztahu zákazníka a obsluhujícího personálu.

Možná si vzpomenete na scénu ze známého amerického filmu Můj soused zabiják 2, ve kterém Bruce Willis, hrající masového vraha, udeří pěstí do tváře chlapíka, který byl mimořádně drzý k číšnici. Willis v ironii svojí postavy, když z pozice několikanásobného zabijáka mluví o víře a morálce, poučí i syna napadnutého chlapíka. Jeho životní rada zní, aby se nikdy nechoval neslušně k někomu, kdo mu přinese jídlo. Tato situace se dá, samozřejmě v ne tak explicitní podobě, aplikovat i na naše běžné návštěvy restaurací.

6a01156f39f977970c01bb07bd6e17970d-pi

Vztah mezí číšníkem a personálem se buduje během celé návštěvy hosta ve stravovacím zařízení. Větší tíhu má na bedrech samozřejmě číšník, který by měl být ochotný a úslužný a musí přinést jídlo v požadované kvalitě apod. Zákazník může přispět detaily, které jak víme, bývají v životě důležité. Například při objednávce nápojů a jídel ulehčí host situaci tím, že jasně specifikuje úpravu svého pokrmu nebo jeho konkrétní druh (číšníkovi moc nepomůže, pokud si objednáte „minerálku,“ která  je v menu asi ve třech nebo čtyřech obměnách, stejně tak jako slovo steak se pojí s úpravami od rare po well done). Také pokud sedíte u dlouhého stolu a vidíte, že by se číšnice musela pro talíře natáhnout do středu stolu, tak neuškodí, pokud jí talíř podáte sami. Bude to pohodlnější pro vás i pro ni a odměnou bude její poděkování.

Pokud jste už něco dobrého vybudovali, je škoda to pokazit na konci. Odměňte proto obsluhu přiměřeným spropitným. O jeho vhodné výšce se budeme bavit v následujících článcích.

Dobrý vztah s číšníkem vám nezaručí nižší sumu na účtu nebo lepší kvalitu jídla. Zabezpečí vám ale úsměv, vzájemnou lidskou náklonnost a lepší náladu po celý den. Také vám pomůže i při řešení případných problémů a to za tu minimální námahu z vaší strany určitě stojí, no ne?