Skip to content Skip to footer

Jak měřit zapojení zaměstnanců?

Možná již máte zavedený robustní systém lidských zdrojů (HR), který vám poskytuje celkový přehled o pracovních cestách vašich zaměstnanců, od náboru a nástupu až po výstupní pohovory. Je však tento program aktualizován a vyhodnocuje základní zaměstnaneckou zkušenost? Mít zavedený účinný postup řízení motivace zaměstnanců je naprosto zásadní, protože přibližně 53 % zaměstnanců na celém světě je v práci zapojeno.

Fakta a čísla z vašeho programu, ať už pozitivní, nebo negativní, jsou zásadními údaji. Váš celkový úspěch bude záviset na tom, zda budou relevantní a budou podporovat cíle a základní principy organizace. A to je stejně snadné jako měření spokojenosti zaměstnanců. Tento článek nabízí několik metod sběru dat a aplikovatelných poznatků, které v konečném důsledku odhalí skutečnou úroveň zapojení vašich zaměstnanců.

6 nejlepších způsobů měření zapojení zaměstnanců

Dotazníkové průzkumy a strategie bez průzkumu jsou dvě různé metodiky, které se často používají k měření spokojenosti zaměstnanců v závislosti na jedinečných požadavcích organizace.

·   Pomocí metod založených na dotazníkovém šetření můžete rychle, snadno a diskrétně oslovit větší skupinu zaměstnanců najednou.

·   Metody bez průzkumu vám představují možnost podívat se na data později a dojít k závěrům a zapojit zaměstnance osobně v daném okamžiku.

V této části se podíváme jak na to, jak provádět a řídit průzkum pomocí individuálních rozhovorů, tak i na to, jak jej provádět prostřednictvím softwarové platformy pro zapojení zaměstnanců s integrovaným dotazníkovým řešením.

#1. Pulzní průzkumy

Pulzní průzkumy mezi zaměstnanci jsou stručné, průběžně prováděné průzkumy, které jsou vynikající pro sledování posunů v postojích nebo názorech týkajících se vývoje problému. Obvykle se neptají na více než deset otázek, aby rychle shromáždily informace. Lze je použít v jakékoli oblasti a jsou vynikající pro pochopení toho, jak zaměstnanci problém vnímají. Mohou být zadávány na vyžádání nebo v častějších intervalech, například týdně, měsíčně nebo čtvrtletně.

#2. Employee Net Promoter Score

Employee Net Promoter Score (eNPS) je účinným nástrojem pro zjištění, jak moc jsou vaši zaměstnanci oddáni značce. Při tomto průzkumu se ptáte následující otázku:

S jakou pravděpodobností doporučíte tuto organizaci jako dobré pracovní místo?

Zaměstnanci mohou firmu ohodnotit na stupnici od 1 do 10, kde 1 znamená, že ji s velkou pravděpodobností nedoporučí, a 10 znamená, že ji s velkou pravděpodobností doporučí. Odmítači (0-6) jsou zaměstnanci, kteří by práci v organizaci nedoporučili, takže s těmito lidmi byste měli navázat kontakt a zjistit více informací. Pasivisté (7-8) jsou na pomezí a promotéři (9-10) organizaci rádi doporučí.

#3. Každoroční průzkumy zapojení zaměstnanců

Každoroční průzkumy zapojení jsou vynikající pro pochopení zapojení zaměstnanců v průběhu času. Tyto průzkumy, prováděné každoročně, mohou být dlouhé a často zkoumají všechny aspekty podnikání, včetně demografických údajů o zaměstnancích, firemní kultury a pokroku směřujícího k dosažení firemních cílů. Každoroční průzkumy mezi zaměstnanci jsou důkladné metody, které prokazují trvalý zájem společnosti o své zaměstnance a zároveň nabízejí komplexní pohled na všechny oblasti možného zlepšení.

#4. “Stay Interviews”

Cílem “Stay Interviews” je zjistit, proč by kandidát na dané pozici chtěl zůstat či co by chtěl vylepšit. Tato technika může pomoci řešit potenciální problémy přímo a ukázat pracovníkovi, že společnost naslouchá tomu, co má na srdci. Může to vést k úpravě mzdy a zlepšení pracovních podmínek, ale hlavně to může zastavit ztrátu zaměstnanecké odbornosti a obnovit zdravou pracovní kulturu a kvalitu firmy jako pracoviště.

#5. Výstupní pohovory

Výstupní rozhovory jsou cenným prostředkem pro získání zpětné vazby od zaměstnanců na konci jejich pracovního poměru. Tato technika umožňuje personálním pracovníkům pochopit důvody výpovědí a to, co by organizace mohla udělat jinak pro další osobu, která danou pozici obsadí. Kromě toho mohou výstupní rozhovory občas odhalit problémy, které jsou sice naléhavé, ale nesouvisejí s udržením zaměstnanců.

#6. Míra fluktuace

Pomocí následujícího vzorce může společnost určit, jak často pracovníci v průběhu času dobrovolně odcházejí:

Míra fluktuace = (počet odchodů / počet zaměstnanců) x 100

Nízké zapojení zaměstnanců je přímým důsledkem vysoké míry fluktuace. Míra fluktuace 10 % nebo méně indikuje spokojené pracovníky.

Závěr

Podle zprávy o globálních trendech v oblasti zaměstnanecké zkušenosti z roku 2020 jsou zaměstnanci, jejichž zaměstnavatelé adekvátně uplatňují jejich zpětnou vazbu, dvakrát více zapojení než ti, jejichž zaměstnavatelé tak nečiní. Tím, že se budete zabývat obavami zaměstnanců a projevíte zájem o jejich názory, můžete své zaměstnance podpořit a snížit fluktuaci a s ní spojené náklady na nové zaměstnance.